top of page

Veiligheid & Rechtspositie

 

EIA geniet een amicale bescherming van landen van de Europese Unie die vergelijkbaar is met die van andere microregio's zoals Liechtenstein, San Marino of Monaco. Het eiland wordt gehuurd door de Europese Unie en de huur wordt betaald door de EU voor de eerste 25 jaar. Na 99 jaar moet het leasecontract voor de zeebodem opnieuw worden onderhandeld met de twee gastlanden Tunesië en Italië.

EIA zal een stadstaat (microregio) zijn, die geen deel uitmaakt van de Europese Unie, de Schengenzone of de Eurozone, maar wel de eerste politieke entiteit die de Europese Grondwet aanneemt (bv. gelijkheid van mannen en vrouwen, vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting, recht op onderwijs). De stad MER zal de interne veiligheidsdienst opzetten en ter beschikking stellen.

 

Bewoners krijgen bij aankomst het EIA-burgerschap (EIA-paspoort) en zijn dus geen vluchteling. Na vijf jaar in een EIA te hebben gewoond en gewerkt, kunnen de inwoners een EU-burgerschap aanvragen dat hen in staat stelt in elk land van de Europese Unie te verblijven en te werken.

bottom of page